A Szabó Lőrinc utcaiak nagyon mérgesek Szalay Ferenc szolnoki polgármesterre

Megosztás

Sűrűnek mondható lakossági fórumot tartott a szolnoki ellenzék pénteken a szandaszőlősi művelődési házban. Egy kisterembe nagyon sokan zsúfolódtak be, megjelent a Fidesz embere is, aki azt hallgathatta végig, ahogy panaszok garmadáját zúdították a képviselőkre a lakosok.

A panaszok garmadáját zúdították kifejezés nem véletlen, hiszen azzal kezdődött a lakossági fórum, hogy megsaccolták, mikor is volt ilyen esemény utoljára a körzetben. Ahogy elhangzott, 2019-ben tartott ilyet utoljára a választott képviselő és akkori frakciója.

Füle István (balról), Györfi Mihály, Berényi Gábor és Acsai Balázs igyekezett a kérdésekre válaszolni

Egy hölgy kezdte a panaszáradatot, nyolc pontban adta elő panaszát. Volt abban minden: a Kiss János utcai elöregedett vízvezetéktől kezdve a szemetes városon, rossz állapotú gyalogjárdákon át az általa teljesen értelmetlennek tartott városközponti várkapuig, KRESZ-táblák hiányáig. 

Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetője a víz- és csatornarendszer felújításával kapcsolatban elmondta, hogy csak a terveztetése 2 milliárd forintba kerül a városnak. A felújítás pedig 160 milliárdba kerülne. 

Ezután jött a fórumon résztvevő lakosok egyik legnagyobb problémája, a Szabó Lőrinc utca aszfaltjának hiánya.

Szalay Ferenc polgármester korábban nagyon ígérte, hogy megoldják a problémát, de azóta sem történt semmi.

Az utca egy-egy autó elhaladásakor hatalmas porban úszik. Az ingatlanokban semmit sem lehet csinálni, mert képtelenség a szabadban megmaradni.

Egy lakos szó szerint így fogalmazott: ” Azt gondolom, ez a történet k.vára méltatlan egy megyeszékhelyhez”. Feltette a kérdést: mitől nem sikerült 20 év alatt megoldani ezt a problémát? Ami, mint kiderült, az is okozza, hogy az utca telkeken keresztül is halad, ezek kisajátítását pedig képtelen megoldani az önkormányzat. Egyvalaki szerint 2018-ban ígérte meg Szalay, hogy mennek aszfaltozni, azóta is várják a gépeket. Másvalaki azt mondta, becsapva érzik magukat, hiszen már az újságban is benne volt, hogy a Szabő Lőrinc utca le lesz aszfaltozva. 

Füle István azt mondta, a városnak nincs pénze ezekre a munkákra, főleg nem a kisajátításra. A Volánnak 2 milliárddal tartozik a város, a VCSM-et 1,8 milliárdos hiánnyal vette át, úgyhogy van gond bőven.

Ez még nem a teljes közönség, itt még nem érkeztek meg többen.

Ugyanakkor folyamatosan jelezni kell ezt a problémát a városnak, ezt fogják tenni az ellenzék részéről.  Felmerült, hogy az utca egyik felét, ahova már nem nyúlnak be a telkek helyrajzi alapon, ott simán lehetne aszfaltozni, legalább az utca fele szilárd burkolatú lenne addig is, amíg meg nem tudja az önkormányzat venni a telekrészeket.

Györfi Mihály alpolgármester azt mondta, az ellenzéki frakció kezdeményezni fogja az utca aszfaltozásának megtervezését, a kisajátítás lehetőségét, ami 15-20 telket érint.

Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi önkormányzati választást követően forrásokat is biztosíthatnak a munkához. 

Egy panaszos szerint a Simon Ferenc utcai bölcsőde előtt száguldoznak az autók.

Más utcák tele vannak fekvőrendőrrel, itt miért nincs? Egy lakos közbevetette, rendes rendőr kéne, nem fekvő. 

Egy másik lakos azt panaszolta, hogy a Vörösmező utca város felőli végén nincs a kerékpárút kiépítve. Ott balesetveszélyes a biciklis és a gyalogos közlekedés. Valaki közbeszólt, hogy ez a félmegoldások országa. Öt éve nincs megoldva ez a probléma. Állítólag azért maradt ez a szakasz ki, mert ide körforgalmat terveztek, aminek megvalósítása elmaradt. 

Egy Csók István utcai lakos azt kifogásolta, hogy az utcában miért égnek tovább a lámpák, holott máshol régen lekapcsolták azokat. Az utcában azonban fél órával tovább égnek a lámpák. Milyen városüzemeltetés van, amire erre sem tud figyelni? Az utcában a járda állapotára is panasz van. 

Panasz panasz hátán sorolódott

Az iskola környéki parkolás is rettenetes gondot okoz, főleg reggel és este. Miért nincs elegendő parkolóhely? A  közkút környékén csúcsosodik ki ez a gond leginkább. Miért nem lehet a kút kifolyóját odébb tenni? A Coop ABC mögött is ki lehetne alakítani parkolókat, ott van egy susnyás, annak a helyén.

A főtérre kamerát is ki lehetne helyezni. annyi szabálytalanság történik. A buszmegállóban is parkolnak. Az egy körzeti megbízott ehhez a munkához kevés, főleg úgy, hogy a város más részére van vezényelve. 

Valaki felvetette, hogy a fiataloknak lehetne egy közösségi házuk, mert nincs hol normálisan összegyűlniük. 

Egy harminc éve Szandán lakó lakos azt panaszolta, hogy ő még a városrészben nem látott szemetest. Ha lenne, talán bele is dobnák az emberek a szemetet. Az nem megoldás szerinte, hogy civilek és iskolások szedik össze a mások hulladékát.

Van csilli villi buszmegálló biciklitárolóval, de mellett nincs szemetes. 

Egy Krúdy utcai lakos azt mondta, hogy az iskoláig tartó részét nagyon szépen megcsinálták, de a kifelé tartó szakasz maradt a régi. Még járda és vízelvezetés sincs.

Mikor lesz ez megcsinálva?

Probléma az is, hogy kertvárosi övezetről lévén szó, kisméretű zöldhulladékos kukákat biztosít az NHSZ. Egy lakó azt mondta, ő nem hajlandó fizetős zsákot venni, mert az drága. Olcsóbban vesz környezetbarát zsákot, abba gyűjti a zöldhulladékot.

Az is felvetődött, hogy a Krúdy és a Kiss János utca közötti területre két utca volt tervezve. Itt sok telket ki lehetne alakítani. Lesz-e ebből valami?

Egy lakos kérdése tapsot is kiváltott a megjelentekből. Ez a kérdés úgy szólt, hogy milyen stádiumban van a szandai elkerülő építése? És a Csáklya úti hídé?

Nincs rá pénz, mondta Füle István.

Egy Apáczai Csere utcai lakos azt panaszolta, hogy két képviselő között a földön érzik magukat. A forgalom az utóbbi időben ott megnőtt, ahogy a száguldó autók száma is. Az utca burkolata tönkrement. Az ehhez csatlakozó Sport utcát szerinte egyirányúsítani kellett volna már régen, a kétirányú forgalom ugyanis akkora azon a keskeny úton. Ligeti József képviselő több éve megígérte, hogy ez így lesz, azóta sincs meg!

Veres József, a szandai polgárőrség vezetője is felszólalt

A Fekete István úton parkoló autók akadályozzák a forgalmat. Itt ráadásul egy jó nagy gödör is van, azt is kerülgetni kell. Szerinte ideje lenne áttekinteni a helyzetet, hogy milyen utcákat lehetne egyirányúsítani. Ezt egy másik lakos is megerősítette: ha nincs pénz semmi felújításra, korszerűsítésre, KRESZ-táblákat még lehetne venni, hogy egyirányúsítva legyenek az amúgy egynyomú utcák. 

Felvetődött, ha a közterületfelügyelők tudnak cirkálni, hogy miért nincs rendben tartva a porta előtti terület, akkor biztosítsanak a fű levágásához kedvezményes áramot. Valaki közbevetette, 30 éve lakik Szandán, de ezalatt egyetlen hókotrót sem látott.

A Kassák úton a Balázs Béla utca sarkán áll két garázs, közterületen. Hogy lehet az? Ők körbekerítették a barackfájukat, hogy ne lopják el, erre felszólították őket, bontsák le, mert ez közterület. Hogy lehet ez?

Nincs utcanévtábla rengeteg helyen, mondta egy lakos. Egy Simon Ferenc úti lakos szerint van az utcában egy vízátemelő, ami sokszor nem működik. Emiatt bugyog fel a trutyi. A Kiss János és a 442-es közötti szakaszon az árok beton bélelése omladozik. Az utcában lakik Balla György fideszes képviselő, azon a részen érdekes módon fedett az árok. Szóvá is tették neki a problémát, azt mondta, menjenek az önkormányzathoz. A Wittmann utca sarkán a lakó a járdáig helyezte el a kerítést, ráadásul sövény is van, alig lehet elférni. Neki ezt lehet? – kérdezte a lakos, aki szerint azért lehet ez, mert egy magas rangú ember lakik ott.

A Munkácsy útról is érkezett panaszos, aki azt mondta, bár 30-as tábla van, 70-el is közlekednek az autók. Lehetne-e ide fekvőrendőröket kihelyezni?

Györfi Mihály szerint a képviselő keret pont ilyenekre lenne jó, de ezt a Fidesz megvonta, így nem áll rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkek